Cs. Juhász Sára és Csaba László életművének kutatói blogja

A kutatás alapját jelentő dokumentumok

2019/01/28. - írta: kovacsdani

A Csaba-házaspár fél évszázadra kiterjedő építészeti munkásságának tárgyi anyaga ma is a család tulajdonában van; megőrzését és gondozását a házaspár gyermekei, Csaba Eszter és ifjabb Csaba László biztosítja.

img_20180513_122856.jpg

Tervekkel teli láda a család tulajdonában. Fotó: Kovács Dániel

A család az elmúlt években erejét meghaladó, példás módon dolgozott az építész házaspár munkásságának méltó megörökítésén. Közreműködésükkel valósult meg a Csaba László templomait bemutató kiállítás 1999-ben az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség Táncsics utcai galériájában, majd az építész emlékkiállítása a HAP Galériában 2005-ben, valamint az ehhez kapcsolódó kisméretű kiadvány megjelentetése. 2014-ben Csaba Eszter a FUGA Budapesti Építészeti Központban, az Ars Sacra fesztivál konferenciáján személyes hangvételű előadás keretében ismertette édesapja munkásságát a családi dokumentumok segítségével. 2016-ban szintén a FUGA Budapesti Építészeti Központban „Először, másodszor, harmadszor is építész” címmel szervezték meg Cs. Juhász Sára köszöntését 90. születésnapján. Az elmúlt években a helyi jubileumok kapcsán Békásmegyeren, valamint Hollóházán rendeztek kisebb kiállításokat az épületekhez és a tervezőkhöz kötődő dokumentumok gyűjteményéből.

A fenti programokhoz a család tulajdonában levő hagyaték szolgált kiindulópontként. A jelenlegi kutatási helyzet alapján a hagyaték hozzávetőlegesen

  • 2 folyóméter iratanyagból (hivatalos iratok, személyes és munkahelyi levelezés, saját írások, önéletrajzok stb.),
  • több tucat pausz tervlapból,
  • százas nagyságrendű személyes könyvtári anyagból,
  • részben összegyűjtött sajtómegjelenésekből, folyóiratokból,
  • többezer papíralapú fényképből és a becsülhetőleg tízezret meghaladó számú, Csaba László által készített fotónegatívból
  • valamint több eredeti, részben Csaba László által készített épületmodellből áll.

Az egyedülálló, forrásértékű anyag egy részét maga Cs. Juhász Sára rendszerezte. A fentiekhez még járulhatnak további hagyatékrészek, amelyeket jelenleg más helyszínen tárolnak. .

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabaeknal.blog.hu/api/trackback/id/tr2614585058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása