Cs. Juhász Sára és Csaba László életművének kutatói blogja

Kik lakják a terveket? Staffázsfigurák Cs. Juhász Sára rajzain

2019/04/16. - írta: kovacsdani

Egy építész személyiségéről, gondolkodásmódjáról nagyon sokat árulnak el a tervrajzai. Manapság, a digitális látványtervek és a központi adatbázisokból letöltött mellékalakok világában sem működik ez másképp, talán csak automatikusabban – a kézzel készült tervrajzok korában pedig minden egyes tollvonás a tervező személyiségének kivetüléseként értékelhető. A Csaba-család által őrzött tervrajzokat nézegetve tűntek fel Cs. Juhász Sára rajzainak kedves figurácskái.

4.jpg

A diplomamunkán tűnnek fel először. Ide-oda igyekeznek a tízemeletes kollektívház tövében, amit 1949 decemberében vetett a papírra a szigorlatozó építészhallgató. Egy szivarozó férfi lépked határozottan, anyukák kisgyereküket maguk után húzva, széles gesztusokkal sietnek valahová – talán a boltba, vagy a ház aljában elhelyezett társalgóba, étkezőbe… Apró jelenetek egy soha el nem készülő ház mindennapjaiból.

A diplomázás után persze jönnek a komoly munkahelyek, a Mezőterv, aztán az Iparterv – Cs. Juhász Sára harminc évig dolgozik ugyanannak a vállalatnak, csak a cégnevek változnak fölötte. Ipari tervezőként nem elvárás tőle az emberi lépték megjelenítése, ráadásul a nagyobb beruházásokhoz külön rajzoló dukál. Ahol viszont lehetősége adódik – az Egyesült Izzó fonyódi üdülőjének étterménél, a „maszekban” készülő, férjével közösen tervezett zamárdi nyaralónál –, ott újra felbukkannak az emberkék. Néhány gesztussal felvázolt, kedves figurák; a tervező fókuszált, racionális, mégis emberi gondolkodásmódjának jelképei.

fonyod.jpg
Nyaraló pár az Egyesült Izzó üdülőtelepére 1957-ben tervezett étterem előterében

zamardi1.jpg

zamardi2.jpg

Színes alakok a zamárdi Mitók-nyaraló 1958-as tervén

A bejegyzés illusztrációi nem szakpublikációs céllal készült, amatőr fényképek az eredeti tervrajzokról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabaeknal.blog.hu/api/trackback/id/tr6714718391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása