Cs. Juhász Sára és Csaba László életművének kutatói blogja

Csaba László első publikált munkája

2019/04/02. - írta: kovacsdani

Noha szép reményekkel álltam neki a minap, hogy átlapozzam az 1946-1949 között megjelent Új Építészet című folyóirat összes megjelent évfolyamait, az engem is meglepett, hogy sikerült megtalálnom Csaba László első publikált munkáját.

orvosi_tipuslakas.jpg

Az orvoslakás-típustervről tudtam ugyan Csaba több önéletrajzából, de képem nem volt még róla; emellett az életrajzok a társtervező Novák Edét sem említik.

A munka 1949-re datált. Csaba 1947 decemberében diplomázott, és a következő év elején vették fel tanársegédnek a Műegyetemre, Weichinger Károly mellé – szeptemberben azonban, az első komoly tisztogatási hullámban többedmagával együtt elbocsátották. Ezt követően jelentkezett az elsőként alakult állami tervezőiroda, az Állami Építéstudományi és Tervező Intézet átalakításával frissen létrehozott MATI-ba (Magasépítési Tervező Iroda), ott is konkrétan a IV. Mezőgazdasági osztályra. A felvételt követően, 1949 elején készülhetett ez a terv.

Az Új Építészet 1949/2-3. számának 81-92. oldalán olvasható Perényi Imre Az 1949. évi típustervek című cikke. Ennek illusztráció között fedezhető fel az „1949. IV. 5/c. számú típus vidéki orvoslakás rendelővel.” Az, hogy Novák Ede neve szerepel elsőként, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ő volt a vezető tervező – valószínűbb, hogy magasabb beosztást vitt az újonc Csabához képest. Ez nem is lenne meglepő: Novák 1910-ben szerezte a diplomáját, és a két világháború között Barát Bélával a főváros egyik legsikeresebb építészirodáját vezették.

Csaba 1956 körül készült saját műlistája alapján az orvoslakás 36 községben épült meg. Az még a jövő kérdése, ki lehet-e bő hatvan évvel később deríteni, pontosan melyekben…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabaeknal.blog.hu/api/trackback/id/tr3914718131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása