Cs. Juhász Sára és Csaba László életművének kutatói blogja

A hollóházi templom makettje

2019/07/22. - írta: kovacsdani

A legutóbbi bejegyzésemben látható, jelenleg kiállításon is megtekinthető makett annyira egyedülálló műtárgy, hogy mindenképp megérdemel egy önálló posztot is, jóllehet túl sokat sajnos nem tudok róla.

Különlegességét az jelenti, hogy a templom fala/teteje leemelhető, így részletesen tanulmányozható a belső eredetileg tervezett kialakítása: a fából készült padsor, a szószék és az oltár elhelyezése. A készítők annyira a részletekbe mentek, hogy a hajó oldalfalán még a Kovács Margit-féle stációsorozat is megjelenik, bár ez a makett készítésének idején még csak tervben volt.

A család tulajdonában őrzött makettek közül ez a legértékesebb, amennyiben profi műhely alkotása. Bár a hagyaték részeként több makett is fennmaradt, azok jellemzően magánmegbízásra készültek, sok esetben Csaba László személyes munkájával. Értelemszerűen ezek is komoly érzelmi és jelentős történeti értékkel bírnak, a hollóházit azonban a felhasznált anyagok és technológia profizmusa kiemeli. Nem tartom túlzásnak azt, hogy a 20. század kiemelkedően fontos építészeti dokumentumáról beszélünk ebben az esetben.

A makettet 2017-ben Hollóházára vitték a templom felszentelésének 50. évfordulójára szervezett kiállításra. Erre az alkalomra részlegesen felújították, valamint új védőborítást is kapott plexiből, mivel az eredeti sajnos tönkrement. A FUGÁ-ban most is látható kiállításra utazott vissza Budapestre, ezt követően ismét a családi gyűjteményben őrzik majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabaeknal.blog.hu/api/trackback/id/tr5414970442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása