Cs. Juhász Sára és Csaba László életművének kutatói blogja

Csaba-művek a FUGA új kiállításán

2019/07/19. - írta: kovacsdani

5.jpg

Cs. Juhász Sára és Csaba László művei is láthatóak a FUGA Budapesti Építészeti Központ új kiállításán, amely több mint kétszáz építész félezer rajzát és makettjét mutatja be az elmúlt kétszáz évből. A család hozzájárulásával és közreműködésemmel két unikális terv, valamint az erre az alkalomra Hollóházáról visszaszállított, eredeti templommakett is a kiállítás része.

Idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját a FUGA Budapesti Építészeti Központ. A jubileumi ünnepségsorozat első programjaként július 19-től látogatható „Az építészeti tervrajz is műalkotás!” című kiállítás. A több száz rajzot és többtucatnyi makettet felsorakoztató tárlat izgalmas kaleidoszkópja a magyar építészet elmúlt két évszázadának, egyszerre kínálva bepillantást a hétköznapok gyakorlatába és néhány zseniális alkotói momentumba.

csabaek.jpg

A kiállításon Cs. Juhász Sára 70 évvel ezelőtt készült diplomamunkájának egy lapja is szerepel. A nagyméretű rajz a tervezett kollektív ház nyugati homlokzatát ábrázolja; különlegességét az igényes kézi kivitelezés mellett a színezett részletek és a jellegzetes kis staffázsfigurák adják.

Csaba Lászlótól a cserépváraljai templomhoz, első szakrális művéhez készült 1959-es tervek szerepelnek a tárlaton. A nagy jelentőségű négy tervrajz sajátossága, hogy privát megbízás részeként készült ugyan, de Csaba saját források hiányában az IPARTERV eszközeivel és irodájában volt kénytelen dolgozni rajtuk. Egyes rajzokon ezért álcázásként a „Borkóstoló” funkció szerepel, és természetesen hiányoznak a templom azonosítását lehetővé tevő részletek is.

Ugyancsak egyedi látnivaló a hollóházi római katolikus templomhoz készült makett. Mivel a templom állami beruházásban épült, a makett is profi, igényes munka; a levehető tetőzet alatt a hajó felépítése is tanulmányozható.

A tárlat történeti részének kurátorai Fehérvári Zoltán és Őry Júlia, míg a földszinti részleget Gyárfás Eszter, Nagy Bálint, Őry Júlia, Segesdi Móni és Zöldi Anna gondozta. A kiállításhoz három alkalommal ingyenes tárlatvezetés is kapcsolódik.

„Az építészeti tervrajz is műalkotás!”
Kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.
Megtekinthető aug. 26-ig, szerdától hétfőig 11-19h között (kedden zárva)

Vezetések
Augusztus 1. 16 óra – Kovaloszky Márta és Kovács Péter
Augusztus 15. 16 óra – Keserü Katalin és Rényi András
Augusztus 26. 18 óra – Martinkó József és Mélyi József

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabaeknal.blog.hu/api/trackback/id/tr1414970422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása