Cs. Juhász Sára és Csaba László életművének kutatói blogja

Csaba László brazil utazása az Építészfórumon

2020/04/24. - írta: kovacsdani

13.jpg

Idén hatvan éve: 1960. április 21-én avatták fel Brazíliavárost. Az évforduló apropóján Csaba László életének egy különleges epizódjába ástam bele magamat, Csaba Eszter hathatós támogatásával. Az útról készült, máig fennmaradt diák, Csaba levelezése és Farkas Ipollyal közösen írt beszámolója, illetve némi szakirodalmi áttekintés segítségével komolyabb beszámoló készült az utazásról, amely az évforduló alkalmából az Építészfórumon jelent meg.

A cikkben összesen 51 képet publikáltunk az utazásról, amelyekhez Eszter segítségével jutottam hozzá. Emellett a miskolci hűtőházról és a hollóházi templomról is megjelentek képek, ezek keretezik a különleges útibeszámolót. Mivel az út képeiről nem maradt fenn jegyzék, a legjobbak pedig sajnos elvesztek (ennek magyarázatát ld. a cikkben), a képek helyszínének megfejtése jelentette a legnagyobb kihívást. Szerencsére a kiválasztott fotók nagy részét a Google Maps műhold-nézetei, a brazil építészetről szóló online cikkek és bejegyzések, illetve a Magyar Építőiparban megjelent korabeli írás nyomán sikerült azonosítani. De így is akad néhány épület, amelynek mibenléte várhatóan titok marad…

További képek és szöveg az Építészfórumon: 

https://epiteszforum.hu/brazilia-1962-ban--egy-magyar-epitesz-lencsejen-keresztul

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabaeknal.blog.hu/api/trackback/id/tr5415650000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása