Cs. Juhász Sára és Csaba László életművének kutatói blogja

Helyzetjelentés – Első negyedév

2019/02/05. - írta: kovacsdani

Az MMA Művészeti ösztöndíj követelményrendszeréhez hozzátartozik, hogy negyedévenként jelentést kell adnunk a kutatás előrehaladtáról, a pályázathoz beadott munkaterv fényében. Az első jelentés leadási határidejét 2019. február 1-ben szabták meg.

csjs_kivalo_dolgozo.jpg

Cs. Juhász Sára Kiváló Dolgozó-oklevele 1981-ből. Fotó: Kovács Dániel

A leadott munkatervnek megfelelően az én első negyedévem az elérhető hagyatéki anyag felmérésére, áttekintésére fókuszált. Ezt az a korpusz jelentette, amely az egyik családtag birtokában, egy budai lakásban található. Erről korábban posztoltam már néhány fotót. Mennyiségre körülbelül egy könyvszekrényt megtöltő dokumentumról, iratokról, kiadványokról, fotóalbumokról beszélünk, amelyhez egy nagy (a Csaba-házaspár által erre a célra készíttetett) ládában tárolt tervrajzok járulnak.

Megkezdődött a teljes műkatalógus létrehozása. Cs. Juhász Sára esetében az 1948-1998 közötti aktív időszakban 52, Csaba László esetében az 1948-1993 közötti aktív periódusban 77 önálló alkotást, valamint 24 közös művet azonosíthattam. Az erre a célra létrehozott Excel-katalógusban nyomon követhető, milyen adatok és dokumentumok (vázlatok, skiccek, tervek, építkezési dokumentumok és fotók, épületfotók, publikációk) állnak rendelkezésre; később ennek segítségével számozással is rendszerezhetőek (katalogizálhatóak) lesznek a tárgyak.

Kisebb beavatkozásokra is sor került. Egyes fotóalbumokban a szakadásokat cellux-szal javították meg. A cellux a kiszivárgó ragasztóanyag miatt azonban komoly károsodást tud okozni a dokumentumokban, így a ragasztásokhoz savmentes papírokat helyeztem, a további szivárgást meggátlandó. (Ennek a munkának a nagyobb része még hátravan.) Azokról a tervcsomagokról, ahol ez nem okozott káoszt, eltávolítottam a rozsdásodó gemkapcsokat – ezek is károsítják a papír anyagát.

Természetesen a munka részeként indult el ez a blog is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabaeknal.blog.hu/api/trackback/id/tr714609976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása